РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

  RU   EN   [BG]  
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)
За нас
Ръководни органи
Структура
Новини
Събития и обяви
Публикации
Международно сътрудничество
Членство
Контакти
Полезни връзки
Военни организации
Проекти на РСОСЗР


ФОНД "Военни паметници" Фото Галерия Документи

Новини / Регионални новини

05 Декември 10, 09:25 / Автор: pmrs
Интервю на Председателя на УС на РСОСЗР пред в-к Утро "Новият шеф на Регионалния съюз Димитър Вълков: Със зъби и нокти ще се боря имотът да не мине в частни ръце"
По повод публикацията на в-к Утро в бр.286 от 04.12.2010 г. -"Скандал! Собствениците на „Потсдам” искат общински офис за жълти стотинки", публикуваме интервюто на Председателя на Управителния съвет на РСОСЗР гр. Русе
- Г-н Вълков, от колко време сте председател на Регионалния съюз? Представете се, моля.
- Инженер от резерва съм, капитан, завършил съм военното училище във Велико Търново, служил съм 10 години в армията. Председател на съюза съм от февруари 2010 година.
- Кое наложи промяната в ръководството на сдружението?
- Голяма част от членовете имаха желание за обновление, за подмладяване на състава на УС. На общото събрание бяха направени промени и в устава. Беше лимитирана мандатността на управителните органи, разширихме състава на УС от 5 на 15 души, като в него влязоха и председателите на общинските организации. Отделно самото наименование „Регионален съюз” предполага участието и на тези структури във вземането на решенията, включително и за собствеността.
- В стария наемен договор имаше клаузи за неустойки и други тежести за наемателя в случай, че отношенията бъдат прекратени. Как приключихте контракта?
- Имаше претенции на наемателя към нас и обратното, но в присъствието на юрист успяхме да се разберем никоя от страните да не търси обезщетение, пропуснати ползи и в крайна сметка се разделихме най- коректно. В новия договор са изчистени всички неизгодни за нас клаузи.
- От СОСЗР казват, че миналата година сте се събрали, за да си разпределите като заплати парите от наема. Вярно ли е това?
- Свършихме много работа, а знаете, че всеки един човек работи срещу нещо, а не безвъзмездно. В този смисъл взехме решение на УС със задна дата да бъдат изплатени хонорарите на всички, които имат това право.
- А кои са тези хора?
- Членовете на УС, на Контролната комисия, председатели на дружества с по – голям състав. Това са хората, които работят реално.
- За какви хонорари говорим?
- Различни са, има хора, които вземат по 30 лева на месец, други вземат по 100, 150 лева.
- А вашият колко е?
- 250 лева. Не виждаме проблем, че за свършена работа вземаме пари, иначе отивахме в задънена улица, а реално сега имаме хоризонт.
- Какво полезно свършихте срещу тези пари?
- Най - важното е, че приключихме темата с предишния наемател, който не си изпълни задълженията, проведохме цялата процедура за избор на нов. Това беше свързано с дежурства, със събирания на хора.
- А какво направихте в обществената сфера?
- Има мероприятия на общинските организации, участия в национални празници, изплащане на социални помощи, поддържане на войнишки паметници, 1000 лева дарихме на Две могили за къщата на Колю Фичето, 3000 лева – за паметник на загиналите през Руско – турската война в Щръклево.
- Питам ви за обществената ви дейност, защото такива организации като вашата обикновено работят на обществени начала, по – скоро за престиж, отколкото за пари?
- Да, но все пак това са хора, избрани от общото събрание да управляват целия този процес и общото събрание дори е решило, че тези хора трябва да получават хонорар.
- Колко члена има вашето сдружение?
- Около 1000. Аз лично не разбирам защо някои хора твърдят, че Регионалния съюз е една куха структура, която търси само облаги. Бяхме в кризисна ситуация, от която вече излизаме. Ще си разглеждаме бюджета за 2011 година и в него ще бъдат заложени не само разходи за хонорари, но и за всички видове дейност. Не сме безотговорни хора, които само чакат да падне пачката с парите. Имаме настройка да направим нещо за войнишките паметници, с Историческия музей,да съфинансираме сборник с военната история на Русе.
- Вярно ли е, че централното ръководство на СОСЗР ви е поканило да разговаряте по вашето желание да станете техен колективен член, а вие не сте се отзовали?
- Няма такова нещо, ако някой иска да направи нещо, би следвало да получим документ, ние искаме да бъдем равноправни субекти, а не в подчинено положение. Ние не сме приритали да ставаме колективен член, подали сме молба и би следвало да получим ясен отговор, а не да водим подобни разговори. В Разград има подобно сдружение...
- Да, но опонентите ви казват, че те са част от Съюза и припознават неговия устав?
- Те са с двойствен статут, те би следвало да бъдат колективни членове, а ги считат като областен съвет, макар да са юридически самостоятелни.
- Да се върнем към повода за разговора ни – защо вие кандидатствате за евтин общински офис, след като по договор това е задължение на вашия наемател?
- На него няма да му осигурят, ние просто кандидатстваме, защото трябваше да освободим офиса на „Черно море”. Той ни е нужен само временно...
- Но Румен Стоянов твърди, че договорът за този офис е бил сключен със СОСЗР, а не с Регионалния съюз.
- Е, това не го знаех. Но около този колега има една групичка, която е вечно недоволна, няма позитивно мислене...
- Тази групичка всъщност се опасява, че „Потсдам” може лесно да мине в частни ръце?
- Това е изключено, не е възможно да се случи. Аз поне докато съм председател, няма да го допусна и ще се боря със зъби и нокти против това!

3.3871