РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)Новини / Регионални новини

11 Февруари 17, 15:23 / Автор: рсосзр
Излезе от печат книга за историята на РСОСЗР-Русе
На 16 февруари 2017 г. (четвъртък) от 17.30 часа в камерна зала „Генерал Драндаревски” на Военен клуб-Русе ще бъде представена книгата „Съюзът на офицерите и сержантите от запаса в гр.Русе през годините и днес”. Монографията, с автор Димитър Вълков, представя задълбочено и пространно изследване за създаването и дейността на Съюза в гр.Русе, и разкрива неговото обществено значение и роля в цялостния живот на града и страната през последните 110-години. За книгата ще говори доц. д.и.н. Любомир Златев от Русенски университет „Ангел Кънчев”

ПРЕДГОВОР

   За динамичното време в което живеем двадесет и пет години от възстановяването на съюза са един сравнително дълъг период – бурни години, които промениха България неузнаваемо. Обществени организации, партии, фирми, вестници се появяваха, прецъфтяваха и изчезваха, разцепваха се и се сливаха, или просто се сриваха под тежестта на времето. Голяма част от запасните офицери потърсиха своя път в чужбина и на други поприща. Обособиха се множество формации на военно-патриотична основа. Малко са обаче онези човешки общности, които съхраниха своето добро име и обществено влияние. Една от тях, може би не толкова известна, но със сигурност най-стойностната в обществено-политическия живот на гр. Русе е Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Щастлив съм, че станах свидетел и участник според силите си в историята на Съюза през всичките тези години. Те заслужават своя задълбочен анализ и своята равносметка. Но за да е пълна тази равносметка, тя не може да започне от 1990 г. Не може да започне и от 1944 г.  За да бъде разбран Съюза ни, за да бъде прочетена правилно неговата история, трябва да започнем от самото начало през 1907 г., въпреки че е възможно да бъдем обвинени, че неговата история в периода до 1944 г. няма нищо общо със сегашната. Напротив мисля, че такава оценка ще бъде повърхностна и неправилна.

Нашата цел не е да променяме обществото, да предизвикваме някакво „ново Възраждане” или да оправяме света. За това си има партии, институции и организации. Нашата цел е по-скромна, но не по-малко отговорна –  да съхраним паметта за офицерския корпус на България, в частност в гр. Русе и да я направим достояние на цялото общество. Да запознаем в общи линии младите поколения българи, интелигенцията, обществеността с причините, наложили създаването на тази организация и нейната дейност през годините.

Да, ние днешните офицери сме по-различни от тези, които са били в зората на формирането на офицерския корпус в България. Различни сме защото учихме във военните училища на България, живяхме и служихме в превратните времена на социализма и днешната демокрация, но това в никакъв случай не ни прави по-малко родолюбци от нашите предци. Затова и не считаме, че носим вина за случилото се преди нас. Защото вината никога не може да бъде обща, тя винаги е била персонална. Вярно е, че за една нощ от ‘другари офицери” станахме „господа офицери”, но званието и призванието „офицер” се носи до гроб, независимо от всичко!

Тези идеали, ние – българските офицери пазим и до днес, независимо от това че никой от нас не е участвал в реални бойни действия, независимо че ние не сме кавалери на Ордена за храброст, независимо от това че се опитват да ни разделят на царски, фашистки, комунистически и какви ли още не!

Офицерът е бил, е и ще бъде в най-висша степен преди всичко патриот, изпълняващ върховен дълг към Майка България, една особена категория хора, които другите трудно могат да разберат.

Ето затова е написана тази История и се надвам да ни разберат!

„ЕДИН ЗАВЕТ ОСТАВИЛИ СА НАМ ДЕДИТЕ, ВЕЛИК ЗАВЕТ, НАПИСАН С КЪРВАВ МЕЧ - ДЕЦА НА РОДЕН КРАЙ ПАЗЕТЕ СИ ЗЕМИТЕ, ПАЗЕТЕ ГИ ОТ БЛИЗО И ДАЛЕЧ...”

 

 

майор о.р.инж. Димитър Вълков

Председател на Управителния съвет

на РСОСЗР гр.Русе


0.1303