РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)Новини / Регионални новини

21 Ноември 16, 12:22 / Автор: рсосзр
Приключи ученическия конкурс „Първата световна война – неосъщественият национален идеал за България, победа или поражение“
Награждаване на отличените в ученическия конкурс „Първата световна война – неосъщественият национален идеал за България, победа или поражение“ се състоя от 15.00 часа на 18.11.2016 г. в салона на Военен клуб- Русе. Темата предизвика широк интерес сред учениците, като за участие в конкурса бяха подадени над 40 творби. Конкурсът се провежда под патронажа на Областния управител на област Русе, а съорганизатори са Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва Русе и Регионално управление на образованието Русе. Инициативата се реализира във връзка с изпълнение на Националния план за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея. Награждаването на победителите бе в навечерието на Деня на сухопътните войски.

Вече втора година по градове и села в нашата страна, по места на паметни битки и паметници на хилядите герои, дали живота си за родината, се организират и провеждат чествания, посветени на участието на България в Първата световна война.

Днес, 100 години по-късно, ние - наследниците и последователите на героите, искаме да отдадем заслужена почит и признателност на нашите деди – бойци и командири от славната ни армия. И отново да припомним за големите победи и за пагубния мир – доколко осъществим и необходим е бил неосъщественият национален идеал за България.

В рамките на тържествата, посветени на кръглата годишнина и приетият с Решение №501/23.06.2016 г. Национален план за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея, Областна администрация на област Русе, Регионалният съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Русе и Регионално управление на образованието - Русе, организираха ученически конкурс на тема „Първата световна война – неосъщественият национален идеал за България, победа или поражение”.  Регламентът на конкурса изяснява основните му цели, възрастовата граница на желаещите да участват, формата и критериите за оценка на състезаващите се работи.

Конкурсът имаше за цел да предизвика израз на отношение към героизма на българските воини; да стимулира издирвателската и изследователска  дейност в процеса на установяване неизвестни факти и документи, свързани с участието на русенци във войната;  участниците да преосмислят негативния краен резултат, както и последствията за държавата и хората.  Основна идея е стимулирането на творческото мислене и мотивиране на интереса към историята на родния край.  Крайната цел на конкурса е да се възпитават младите хора в дух на патриотизъм и уважение към поколенията българи, отдали живота си в името на България.

Първа възрастова група беше определена за участници от V до VIII клас, втората – от  IX до XII  клас.  Формата за първа група – разказ или есе, за втора – очерк, доклад, студия, презентация. Конкурсът беше обявен на  20 септември, срокът за предаване на работите  - 7 ноември.  Организаторите на състезанието сформираха жури, състоящо се от учители по български език и литература, история, както и от членове на УС на РСОСЗР и от Военния клуб. Председател на журито беше зам. областният управител Станимир Станчев.

До уречения срок бяха предадени 49 работи – писмени и презентации.  Обемът не беше лек, трудът на децата беше много достоен. Не малка роля изиграха техните ръководители, както и много от родителите. Начинанието имаше  няколко  целеви групи.  

На 18 ноември, в навечерието на Деня на сухопътни войски, в голямата зала на Военния клуб беше многолюдно. Деца, родители, учители, офицери, сержанти и войници от военно формирование 32420 – всички чакаха с нетърпение резултатите от конкурса и награждаването на участниците.  След посрещане на  българското знаме под звуците на „Велик е нашият войник” и тържествения химн на Република България, на присъстващите бяха представени официалните лица – зам. областен управител С.Станчев, директор на дирекция в Община Русе – Е.Игнатов, началникът на русенския гарнизон майор Илиев, началник РУО – Д.Райнов, началникът на Военното окръжие подп.Ц.Недев.  Председателят на УС на РСОСЗР гр.Русе – о.з. майор Димитър Вълков откри събитието с приветствено слово към воините – за техния празник и към децата – за техния труд.

             Представителите на институциите поздравиха децата, техните ръководители и организаторите, като изразиха възхищение от организацията и резултатите от конкурса. Обвързването на събитието с Деня на сухопътните войски не беше случайно. Раждането на пехотата в боя през победната Сръбско-българска война поставя началото на възхода на този род войски, предпоставка за развитието на пълнокръвна Българска армия. Прекрасно потвърждение на тези слова беше филмът „По стъпките на българските сухопътни войски” от поредицата Българско военно документално кино, който беше посрещнат с голям интерес

          Когато дойде моментът на награждаването стана ясно, че освен първа, втора и трета награда от двете възрастови групи, бяха поощрени още четирима участници. Децата получиха таблети, електронни пособия,  ученически принадлежности и книги, осигурени от РСОСЗР, а на  всеки ученик – грамота за участие от името на Областния управител на област Русе г-н Стефко Бурджиев. Книги и грамоти получиха ръководителите на отличените деца, училищата с най-мното участници и организаторите на конкурса. Отличията връчи зам. областния управител Станимир Станчев.

           Книгите, които бяха подарени като награди бяха специално подбрани по тематика, свързани с воинската история и слава на Българската армия. Това са издания, финансирани от РСОСЗР – гр. Русе, издадени през 2016 г. от местни  автори като  „Генерал-майор Христо Драндаревски”, „ Военният клуб в Русе – изследвания и факти за неговото съзаване и дейност”, „Военните паметници в Русенска област”, „Русе в снимки”, както и фототипните издания „Стефан Тошев. Действията на 3 армия в Добруджа през 1916 г.” и „Епопея на българския войник. Т.1.”, преиздадени със средства, осигурени от Националния инициативен комитет за отбелязване на годишнината.

          За какво бяха получени тези награди. Децата представиха доклади, есета, презентации, разкази и очерци. В болшинството си работите отразяваха местната история,  показани бяха документи и снимки от фамилни албуми, разказани потресаващи истории. Границата на България с Румъния през 1916 г. минава през русенския край и много от творбите бяха посветени на септемврийските събития през 1916 г. в русенските села през няколкодневната румънска окупация. Не остнаха без внимание командири и герои от Русе и региона, славния път на Пети пехотен Дунавски полк, трагичната история на Добруджа, децата във войната, мястото на великите сили в българската история, живота на Луи Айер. Вълнуващ епилог имаше една творба, в която детето споделя, че за него не е важно как ще бъде оценена работата му, а това, че има на масата си снимката на пра-прадядо си, а в телефона – войнишкия паметник с името на този достоен мъж, загинал в защита на българските земи. В потвърждение на горепосоченото бяха и думите на Председателят на РСОСЗР о.з. майор Вълков в неговото встъпително слово: Както всяко състезание и тук ще има победители, но за нас всички Вие уважаеми ученици днес сте победители, защото имахте смелостта и отговорността да се изявите със своите знания и творчески способности”.

           Резултатите от проведения конкурс вдъхват надежда, че младите хора са направили правилна преценка до къде е победата и в какво е поражението на България през Първата световна война. Много мъдро и с много страст те споделят възторга и болката от историческите факти. За организаторите конкурсът беше проверка за верния път на военно-патриотичната им дейност. Областната администрация, образователните институции и най-вече запасното войнство са оптимисти, че младежите са отворени за родолюбиви начинания и носят в сърцата си българския дух.

За участие в конкурса се включиха 14 училища от областта с 49 творби – есета, разкази, доклади, студия, очерзи и презентации Наградите за победителите бяха осигурени от РСОСЗР – таблети, електронни книги и ученически принадлежности.
Призовите места са както следва:
Първа възрастова група V-VIII клас
1-во място Радостина Антимова, 6 клас, разказ, СУ „Васил Левски” Русе, научен ръководител Петя Михайлова;
2-ро място Марио Дамянов, 6 клас, разказ, СУ „Васил Левски” Русе, научен ръководител Петя Михайлова;
3-то място Димитър Петков, 8 клас, есе, ПГИУ „Елиас Канети” Русе, научен ръководител Даниела Маринова

Втора възрастова група IX-XII
1-во място Ивайло Великов, 11 клас, очерк, СУЕЕ Св. Константин-Кирил Философ” Русе, научен ръководител Георги Симеонов;
2-ро място Ангел Месарабов, очерк, СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ” Русе, научен ръководител Георги Симеонов;
3-то място Аница Декова, 11 клас, доклад, ПАГ „Гео Милев” Русе, научен ръководител Виктор Савов.

Поощрителни награди
Искрен Деянов, 5 клас, презентация, СУ „Васил Левски” Русе, научен ръководител Ивелина Димитрова;
Кристина Иванова, 6 клас, разказ, ОУ „Иван Вазив” Русе, научен ръководител Георги Георгиев;
Октай Алиев, 10 клас, доклад, СУ „Христо Ботев” Глоджево, научен ръководител Яна Асенова;
Гергана Дичева, 12 клас, доклад, СУ „Христо Ботев” Русе, научен ръководител Деница Великова.
Всички участници получиха грамоти от Областния управител на област Русе, а на отличените ученици, училища, научни ръководители и членовете на комисията се връчиха освен грамоти и книги с историческа тематика.
Присъстващите имаха възможност да изгледат филм, посветен на сухопътните войски в България. Награждаването приключи с музикалните изпълнения на млади таланти.


0.1668