РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

  RU   EN   [BG]  
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)
За нас
Ръководни органи
Структура
Новини
Събития и обяви
Публикации
Международно сътрудничество
Членство
Контакти
Полезни връзки
Военни организации
Проекти на РСОСЗР


ФОНД "Военни паметници" Фото Галерия Документи

Новини / Национални новини

10 Ноември 16, 16:43 / Автор: рсосзр
РСОСЗР гр.Русе се включи в кампанията за построяване на Мемориален комплекс "Капитан Петко войвода"
По молба на своите колеги от гр.Смолян за набиране на средства за построяване на Мемориален комплекс "Капитан Петко войвода" в родното му село Есими, област Александруполис, Гърция, Управителния съвет на РСОСЗР взе решение да бъдат дарени 1000 лева в подкрепа на инициативата.
Комплексът ще включва Православен християнски храм "Свети Димитър", музей с конферентна зала, чешма с името "Петковата чешма" и беседка. Той ще бъде изграден на място от 540 кв.м предоставено от местният жител Продромус Анастасиаду, бивш кмет на селото, в имота на който се намира Паметника на Петко войвода, построен през 2004 г., всъщност там преди това е бил родния дом на войводата. Паметникът е дело на казанлъшкия скулптор Велин Дечков, построен със средства на Българското тракийско дружество.
Идейният вдъхновител и инициатор на архитектурния ансамбъл е проф. д-р Наско Гелимачев, а проектът е дело на архитект Петър Влахов от Стара Загора. Проектът е във фаза на утвърждаване от администрацията на Александруполис.
На 15 август 2016 г. беше направена първа копка с участието на българи и гърци, проф. Гелимачев, о.з. ген. л-т Стоян Топалов-Председател на ЦС на СОСЗР и о.з. полк.Борис Раков-Председател на Смолянската организация на СОСЗР.

БАНКОВА СМЕТКА ЗА ПОДПОМАГАНЕ ИЗГРАЖДАНЕТО НА МЕМОРИАЛНИЯ ТРАКИЙСКИ КОМПЛЕКС „КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА”
D BANK
IBAN: BG16DEMI92401100157780
BIC: DEMIBGSF


3.1646