РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)Новини / Международно сътрудничество

04 Септември 16, 22:22 / Автор: рсосзр
РСОСЗР Русе почете паметта на героите от Тутраканската епопея
На 4 септември в Мемориален комплекс "Военна гробница"- Тутракан, край село Шуменци, тържествено беше чествана 100-годишнината от Тутраканската епопея. Към многохилядното множество се присъединиха над 300 членове от общинските организации на РСОСЗР-Русе заедно с гостите от Асоциацията на запасните офицери и сержанти от гр. Гюргево, Румъния и зам.-кмета на Гюргево.
Официални гости на тържеството бяха Вицепрезидентът на България Маргарита Попова, военният министър Николай Ненчев, висши военни, ръководствата на военно-патриотичните съюзи в България, потомци на героите, гости от страната и чужбина.
Специално за събитието беше пристигнала внучката на героят от Тутраканската битка, председателят на Съюза на запасните офицери в гр.Русе 1920-1923 г. , генералът от пехотата Пантелей Киселов, наречен от русенци спасителят на гр.Русе. Към групата от Русе се присъедини и внукът на полковник Васил Динов, председател на Съюза на запасните офицери в гр.Русе 1930-1933 г., който участва в битката като командир на дружина в 19-ти полк.
Тържествена света литургия и заупокойна молитва беше отслужена на български и на румънски език.
Централната колона на военното гробище, с надписи на 4 езика (български, румънски, немски и турски) беше обсипана с венци и цветя в памет на загиналите.
Церемонията приключи с възстановка на бойните действия от български и румънски групи. Вечерта в гр.Тутракан от представителните части и представителният духов оркестър на Военноморските сили беше проведена тържествена заря-проверка пред паметника на загиналите във войните тутраканци. Честванията завършиха с празнични илюминации и спектакъла "Вълни", изнесен от духовият оркестър на ВМС.

Снимки от събитието вижте на Фейсбук страницата на РСОСЗР

0.121