РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)Новини / Регионални новини

18 Юли 16, 17:49 / Автор: рсосзр
Лятна академия "Родолюбие" беше открита в община Ценово
Регионалният съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Русе разширява дейността си по патриотично възпитание. Проектът „Мъдрост и младост – една памет, едно Отечество“, чрез който започна работа клуб „Родолюбие“, продължава в една от общинските структури на Съюза.

На 18 юли 2016 в община Ценово, учреденият по-рано клуб „Родолюбие“, откри Лятна академия „Родолюбие“, в която участват 20 деца от 4 до 7 клас от училищата в общината. Ръководител на Лятната академия е о.з. к-н Личко Русанов – секретар на Общинската организация на РСОСЗР в община Ценово. Негов помощник е учителката Камелия Божкова. На откриването присъстваха членове на УС на РСОСЗР– Русе о.р. майор Димитър Вълков – председател и о.з. полк. Иван Иванов – зам. Председател и о.з.ст.л-т Митко Макавеев – председател на Общинската организация на РСОСЗР в община Ценово.

Официалното откриване се състоя пред Паметника на загиналите във войните в с. Ценово, в присъствието на Кмета на община Ценово д-р Петър Петров и Председателят на Общински съвет – Ценова г-жа Галина Георгиева, под чийто патронаж се провежда лятната академия. Децата получиха униформени тениски и шапки, показващи принадлежността им към Академията.

През първия ден децата от Лятна академия „Родолюбие“ бяха запознати с правилника, целите и програмата на заниманията от о.р. майор Евгени Алексиев, член на УС на РСОСЗР-Русе и кооординатор на изпълнение на програмата на академията. В читалищната библиотека участниците гледаха презентации за историята на родния край. Както се изразиха Божидар и Кристиян, очакват много интересни и непознати събития, а Симона изрази надежда, че „това все пак е академия и очаквам да науча много неща“.

Лятната академия „Родолюбие“ е финансирана от РСОСЗР-Русе. Тя е продължение и доразвиване на проекта „Лято във Военния клуб“, но през тази година нейният обхват се разширява на територията на област Русе и плановете са поетапно да се проведе във всички общини от областта. Заниманията предвиждат практически занятиия по оцеляване в критични ситуации, стрелба с въздушна пушка, устройване на бивак и приготвяне на храна сред природата. Съществен елемент е запознаването на децата със структурите за сигурност и обществен ред, чрез посещения на в.ф. 32420, Първа РС на ПБЗН и спасителния отряд, Военния клуб, Гранична полиция и БЧК.


0.142