РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)Новини / Национални новини

02 Юни 16, 10:03 / Автор: рсосзр
Мемориалът на загиналите във войните за национално обединение русенци беше открит официално
С официална церемония на 1-ви юни 2016 г. в гр. Русе беше открит Мемориалът на загиналите във войните за национално обединение русенци. Осъществи се една дълголетна мечта на малкото останали ветерани и на запасното войнство в гр. Русе. Трикольорната лента прерязаха Кметът на община Русе г-н Пламен Стоилов, Председателят на Областния съвет на СВВБ-Русе г-жа Васила Илиева и Председателят на РСОСЗР майор инж. о.р. Димитър Вълков.
Мемориалът е построен на знаковото място пред бившият щаб на легендарния 5-ти пехотен дунавски полк. Всъщност това е мястото на ул "Александровска", откъдето войските са тръгвали на фронта и са изпращани тържествено от русенското гражданство.
В събитието участваха военнослужещите от военните формирования в града, всички членове на общинските организации на съюза, ветерани от войните, децата от скаутски клуб "Приста", граждани и много гости.
В откриването на мемориала участваха нашите колеги от Асоциацията на офицерите и сержантите от запаса в гр.Гюргево, Румъния, които положиха венец и бяха изключително впечатлени!
По време на церемонията Председателят на РСОСЗР обяви решението на Управителния съвет , с което Кметът на общината подполковник о.р. Пламен Стоилов е удостоен със званието "Почетен член" и е предложен за повишаване от Министъра на отбраната в следващо офицерско звание "полковник". Бяха му връчени Почетна грамота, плакет, значка и шалче на съюза.
Слово на Председателя на РСОСЗР майор инж. о.р. Димитър Вълков:

УВАЖАЕМИ ВЕТЕРАНИ ОТ ВОЙНИТЕ, УВАЖАЕМИ ОФИЦЕРИ, СЕРЖАНТИ И ВОЙНИЦИ

УВАЖАЕМИ Г-Н КМЕТ, Г-Н ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ В МО, Г-Н ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ, УВАЖАЕМИ ДЕПУТАТИ

УВАЖАЕМИ ГОСТИ, УВАЖАЕМИ РУСЕНЦИ

Понякога, за да се осъществи една добра идея е необходимо да измине много време. Но какво е времето сравнено със живота и смъртта!? Може ли такова намерение да се осъществи без добрите хора!

А добрите хора наистина ги има и сега те са сред нас! Тези, които прегърнаха идеята и ни подкрепяха докрай! Русенци с право можем да се гордеем, защото доказахме, че можем да се обединим около тази високо патриотична инициатива. От името на УС на РСОСЗР бих искал да изкажа благодарността ни към всички съмишленици и дарители и най-вече на Кмета на община Русе г-н Пламен Стоилов. Разбира се и на авторския колектив, с ръководител арх. Силвия Алексиева, на арх. Живка Бучуковска-Главен архитект на община Русе, на арх.Костадинова, на строителят на Мемориала инж. Калин Калинов, и на най-големите ни дарители г-н Събев, г-н Драгошинов, г-н Крикорян, г-н Кръстев, и др. Няма да забравим и подкрепата, която получихме от Областния управител г-н Бурджиев, от общинските съветници и лично от проф. Васил Пенчев.

  Не на последно място искам лично да благодаря на г-жа Василка Илиева-Председател на областния съвет на СВВБ в гр. Русе, която въпреки трудностите по пътя на реализацията на тази идея стоически издържа и се пребори с това голямо предизвикателство. Искам да благодаря и на всички членове на Регионалния съюз, на членовете на Инициативния комитет и на моите заместници полк.Иванов и подп.Марков.

Днес сме тук именно защото заедно успяхме да се преборим с времето и да реализираме една отдавнашна мечта на нашите предци, на малкото останали ветерани от войните, и на родолюбивото запасно войнство, а считам и на всички русенци.

 

Пред нас е този величествен Мемориал, който от днес нататък ще бъде мълчаливият свидетел на всички победи и изпитания на славните русенски полкове, стражи на дълга и вдъхновители на подвига. Незабравимите герои са тук сред нас с душите си, оставайки безсмъртни завинаги, сред небесната българска войска. Вероятно сред тях са и нашите близки, може би тук е и моят дядо подофицер Костадин Вълков, загинал със смъртта на храбрите в Дравската епопея! Затова ще си позволя да цитирам в памет на всички загинали по бойните полета русенци:  

БАЛАДА ЗА НИЗШИТЕ ЧИНОВЕ, написана от ГЕОРГИ КОНСТАНТИНОВ

ТЕ НЕ ЗНАЕХА ФРЕНСКИ. НЕ ТАНЦУВАХА ПОЛКА.
БЯХА СЛУШАЛИ САМО ТРЪБАТА НА ПОЛКА.
И НЕ БЯХА ОБЛЕЧЕНИ В ПРАЗНИЧНИ КИТЕЛИ.
ДАЖЕ ЧАША ШАМПАНСКО НЕ БЯХА ОПИТАЛИ.
С ПРЕБРОЕНИ СУХАРИ В ОКОПА ЗАКУСВАХА
И СЪС МОКРИ ШИНЕЛИ В АТАКА СЕ СПУСКАХА -
НЕИЗВЕСТНИ, БЕЗБРОЙНИ, ОТ БОГА ЗАБРАВЕНИ,
ТЕ ВЪРВЯХА СЛЕД СВОЙТЕ МАЙОРИ ПРОСЛАВЕНИ,
ЗА ДА СВЪРШАТ НА ПОДВИГА ЧЕРНАТА РАБОТА.
ТЕ НЕ ТЪРСЕХА СЛАВАТА. ИСКАХА ПРАВДАТА.
И ЗА ТЯХ НЕ ДОСТИГАХА ЗЛАТНИТЕ ОРДЕНИ.
А ОЛОВНИ КУРШУМИ ПОСРЕЩАХА ТЕ ГОРДИ.
И ПОТЪВАХА В НИВИ И ХРАСТИ КЪПИНОВИ -
КЪМ СМЪРТТА СЕ ИЗДИГАХА НИЗШИТЕ ЧИНОВЕ.
И МАКАР, ЧЕ НЕ БЯХА ОТ ГРАФСКИ ФАМИЛИИ,
НАЙ-ВИСОКИ СА ТЕХНИТЕ БРАТСКИ МОГИЛИ..

Нека ги погледнем и ние! Нека видим опушените им от барута лица, но величествени в своя победен устрем. Защото те не искат от нас само венци,  сълзи и признание? Не усещате ли, че те търсят и очакват от нас уверението, че ще следваме техните завети и примера им на саможертва в името на Отечеството! Нека им дадем това уверение!

Във времена на паднали нрави, отвсякъде се опитват да ни внушат, че истината е нещо относително, традицията и вярата в Бог са отживелица, а честта, храбростта и любовта към Отечеството– предрасъдък! Тези идеали, ние днешните русенци трябва да оставим на тези, които идват след нас! Да поддържаме огъня в сърцата на младите, за да може почитта и уважението към загиналите във войните за национално обединение никога да не угасват, така както преди години ни завеща генералът от пехотата Пантелей Киселов „Паметник, който да служи на родолюбивите цели на запасното войнство, като назидание и поощрение на младото поколение! „

Вечна слава Вам герои!

Откриването на Мемориала завърши с военни почести, поднасянето на венци и цветя и пищни илюминации. От името на Министъра на отбраната беше връчен поздравителен адрес от г-н Иво Антонов Директор на дирекция "Социална политика" на МО. След церемонията беше проведен празничен коктейл в Дома на запасното войнство в ресторант "Ла Страда".
Вечна слава на героите от Русенския гарнизон, отдали живота си за България!

0.0736