РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)Новини / Национални новини

22 Март 16, 15:08 / Автор: рсосзр
Председателите на военнопатриотичните съюзи почетоха паметта на българските воини, погребани във военното гробище "Про Патрия" в Букурещ.
Церемонията се състоя на 21 март 2016 г. по време на официалното посещение на Министъра на отбраната Николай Ненчев в Румъния.
По покана на Министерството на отбраната в събитието, като част от официалната българска делегация освен Председателите на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, на Съюза на ветераните от войните доц. д-р Иван Сечанов, на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев и на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, участваха и Председателят и зам.-председателят на РСОСЗР гр.Русе майор о.р. Димитър Вълков и полк.о.з. Иван Иванов.
При пристигането си от София председателите на национално представените съюзи бяха топло посрещнати от ръководството на РСОСЗР в клуба на сдружението и беше споделен опита на съюза в Русе по изпълнението на проекти по военно-патриотичното възпитание на подрастващите, като "Лято във Военния клуб" и "Мъдрост и младост-една памет, едно Отечество", финансиран от МО, чрез ИА "ВКВПД" по НП "Родолюбие". На всички тях бяха връчени луксозни албуми "Военните паметници в Русенска област", изработени по проекта.

В международното военно гробище "Про Патрия" в Букурещ са погребани предимно немски военнослужещи, а в един от неговите сектори са гробовете на 150 български воини загинали през Първата световна война.
Инициативата на МО е във връзка с отбелязването на 100-годишнината от Първата световна война, а Министърът на отбраната Николай Ненчев е председател на Националния комитет.
Пред паметника на българските воини, изграден преди няколко години от МО бяха положени венци и цветя от Министъра на отбраната, военно-патриотичните съюзи, от българската общност в Румъния с председател проф. Лука Велчов и от домакините с военни почести от гвардейска част на Румънската армия.
След това всички присъстващи имаха възможност за обща снимка с Министъра и непринуден разговор с ръководството на министерството. Председателят на РСОСЗР гр. Русе майор о.р. Вълков отправи официална покана към Министър Ненчев по повод откриването на Мемориала на загиналите във войните в гр.Русе и му благодари за оказаното съдействие в реализацията на инициативата. 
0.0429