РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)Новини / Международно сътрудничество

03 Юни 15, 15:47 / Автор: pmrs
На 2 юни Русенската общинската организация на РСОСЗР почете паметта на българските революционери с инициативата "По стъпките на Ботев" в Букурещ и Гюргево
Рано сутринта на 2 юни два автобуса с членове на общинска организация Русе и членове на дамския клуб се отправиха към Букурещ - градът на Централния революционен комитет, хъшовете, Левски, Ботев и още много други борци за освобождението на България.
В парка Херестръу пред паметниците на Левски и Ботев групата беше посрещната от посланик Александар Филев, културното аташе Явор Станев и цялото посолство в Букурещ.
Ръководството на организацията имаше възможността да се срещне и разговаря с Лука Велчов председател на българската общност в Румъния за проблемите на културните паметници на България и тяхното състояние. На церемонията присъства и Анета Добри преседател на Букурещкото дружество на живеещите българи там. Тя обясни, че българите живеещи в Букурещ имат нужда от български книги, като от страна на общинската организация на РСОСЗР беше поет ангажимент за съдействие.
Паметника на Ботев е подновен и освежен с дарения на дружество "Експерти за Казанлък" които също присъстваха на събитието. Внушителната група на РСОСЗР беше подкрепена с участието на представители на Читалище "Христо Ботев" гр. Русе, дружество "Традиция" гр.Русе. певческа група от съюза на пенсионерите гр. Русе.
След официалното полагане на венци и цветя бяха посетени Ханът на хъшовете и къщата, в която е заседавал БЦРК.

В следобедните часове групата на РСОСЗР отпътува за гр.Гюргево, като поднесе венци и цветя  пред паметната плоча /изписана на български и румънски език/ на речната гара, откъдето на 16 май 1876 г. Христо Ботев с четата си се качва и потегля с кораба Радецки за освобождение на  България.
От името на Управителния съвет на съюза цвете с триколор беше положено от полковник о.з. Иван Иванов зам.председател на РСОСЗР-Русе. В този момент всички присъстващи запяха "Тих бял Дунав",  което бе кулминацията на похода "По стъпките на Ботев". Сред участниците бяха включени и деца, на които трябва да предадем щафетата на любов към род и родина.

В края на посещението беше договорено и сключено споразумение за съвместна дейност с читалище "Христо Ботев" гр. Русе с ръководител г-жа Вяра Косева и общинска организация Русе на РСОСЗР с председател подп.о.з. Георги Николов.

Снимки от събитието можете да видите на Фейсбук страницата на съюза.


0.1024