РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)Новини / Регионални новини

25 Април 15, 14:55 / Автор: pmrs
Юбилейна научна конференция се проведе на 25 април 2015 във Военния клуб
Темата на конференцията беше: „ВОЕННО-ПАТРИОТИЧНИТЕ СЪЮЗИ И ВОЕННИЯТ КЛУБ В ОБЩЕСТВЕНО-КУЛТУРНИЯ ЖИВОТ НА РУСЕ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ И ДНЕС” Същата се организира от РСОСЗР Русе по случай 25-годишнината от възстановяването на съюза и 125-годишнината от полагането на основния камък на първия Военен клуб в България – Военния клуб в гр.Русе.
Програмата на конференцията включва общо 16 научни доклади, като голяма част от тях включват малко известни или за първи път оповестени факти от историята на съюза и Военния клуб в гр. Русе.

Поздравителни адреси до участниците в конференцията бяха поднесени от Областния управител на област Русе г-н Стефко Бурджиев, Кмета на община Русе г-н Пламен Стоилов и Председателя на Съюза на офицерите от запаса и резерва гр. София генерал-лейтенат /з/ Стоян Топалов.

В доклада на Председателя на Управителния съвет на РСОСЗР к-н Д.Вълков беше изнесен за първи път един неизвестен досега факт на русенското запасно воинство и гражданите на Русе. В документ от Държавния военен архив е отразено, че в гр.Русе организираното запасно офицерство води началото си от 28 октомври 1907 г., наброяващо 334 члена, т.е едно от първите в страната.
В същия документ намираме един много съществен за  историята на съюза в гр. Русе факт: Първият председател на Настоятелството на запасните офицери и на Федеративния съвет на Обединените съюзи на офицерите и подофицерите от 11 март 1923 г. в гр. Русе е запасният генерал Пантелей Георгиев Киселов (още известен като победителят край Тутракан, генерал от пехотата). Командир на 5-и пехотен Дунавски полк от 9 декември 1909 г. до 2 март 1912 година.
А историята на съюза и на гр.Русе се допълва с данни за един от най-известните и успешни кметове на града. Запасният поручик инж. Кирил Старцев, преди неговото назначаване за кмет е Подпредседател на съюза в гр. Русе в продължение на 3 години в периода 1931 - 1933 г.

Предстоят много по-задълбочени проучвания, като в крайна сметка целта е да се издаде Алманах за историята на съюза в гр. Русе от неговото създаване през 1907 до наши дни, който ще включи и изнесените на конференцията доклади.

ПРОГРАМА на конференцията>>>

Доклад на Председателя на Управителния съвет на РСОСЗР о.р.к-н Д.Вълков  "Съюзът  на офицерите и сержантите от запаса в гр.Русе през годините и днес">>>


Доклад на о.з.м-р Е.Алексиев, член на Управителния съвет на РСОСЗР "Строителните метаморфози на Русенския Военен клуб" >>>


 

0.0744