РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)Новини / Регионални новини

09 Април 15, 10:08 / Автор: pmrs
Паметна плоча на генерал Захари Захариев-заслужил летец на България, беше открита в родното му село Басарбово
На 8-ми април 2015 г. в родното село на заслужилия летец на България генерал-полковник Захари Симеонов Захариев, един от строителите на съвременната българска авиация и командващ на ВВС беше открита паметна плоча пред читалището на село Басарбово, община Русе.
Поставянето на паметната плоча е по инициатива на дружество "ген. З.Захариев" към общинската организация на РСОСЗР гр.Русе, като средствата за нейната изработка и монтиране са осигурени от Управителния съвет на РСОСЗР-Русе.
Родолюбивата идея беше подкрепена и осъществена със съдействието на кмета на с. Басарбово г-н Николай Колев и от секретаря на читалището г-жа Ирина Тодорова.
Гости на събитието бяха областния управител на област Русе г-н Стефко Бурджиев, кмета на община Русе г-н Пламен Стоилов, генералния консул на Русия в Русе н.пр. г-жа Татяна Грушко, дъщерята на ген.Захариев г-жа Жени Захариева, полковник Николай Тушев  от МО щаба на ВВС и др. , които положиха венци и цветя.
Почит към живота и делото на героя оказаха членовете на общинските организации на РСОСЗР от гр.Русе и гр. Ветово, като лични спомени споделиха полк.о.з. Велико Пенчев - военен летец 1-ви клас, обучаван като курсант от ген.Захариев и дъщерята на генерала проф. Жени Захариева. Тържеството завърши с кратка музикална програма в салона на читалище "Св.Димитър Басарбовски" в с. Басарбово, чийто основател е генерал Захари Захариев.
Снимки от събитието вижте на Фейсбук страницата на РСОСЗР.

0.1405