РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)Новини / Регионални новини

19 Ноември 14, 15:35 / Автор: pmrs
С отбелязването на празника на Сухопътните войски приключиха честванията за 130-годишнината на 5-ти пехотен дунавски полк
На 18.11.2014 г. във Военен клуб Русе се състоя тържество по случай празника на Сухопътните войски - 19 ноември. С отбелязването на този празник приключиха тържествата по случай 130-годишнината от формирането на Пети пехотен дунавски полк.
Празникът на Сухопътните войски 19 ноември е тясно свързан с историята и формирането на полка. В този период през 1885 г. полка влиза в първото си бойно кръщене вземайки участие в Сръбско-българската война.
Под командването на своите командири капитаните Андрей Блъсков и Васил Кутинчев полкът проявява нечувана храброст и дава свидни жертви в боевете при Сливница, Драгоман, Пирот, Врабча, Цариброд и Видинската крепост.
Днес 129 години по-късно техните достойни наследници от Русенския гарнизон и членовете на РСОСЗР с гордост отбелязват професионалния празник на Сухопътните войски, които са гръбнакът на Българската армия преди и сега.
Съгласно програмата за честванията през юбилейната година се проведоха редица инициативи и мероприятия, най-важните от които бяха организираните от РСОСЗР:
- Пътуваща изложба с исторически материали и фотографии, отразяващи бойния път и победи на полка
- Лекоатлетически турнир-трибой
- Ученически конкурс на тема: "Дивните дунавци-героизъм и признателност"
- Тържествен концерт под патронажа на кмета на община Русе по случай 130-годишнината от формирането на 5-ти полк и награждаване на участниците в конкурса

По този повод на 18.11.2014 г. във Военен клуб Русе с тържествен концерт и празничен обяд военнослужещите от Русенския гарнизон и запасните офицери и сержанти от РСОСЗР посрещнаха празника на Сухопътните войски.
Празникът беше уважен от Областния управител на област Русе в лицето на зам.областния управител г-н Валентин Колев и от Кмета на община Русе в лицето на Директора на дирекция "Сигурност и управление при кризи" г-н Спасимир Димитров, които отправиха поздравителни адреси към присъстващите.
Командирът на в.ф.32 420 подп.Димов благодари на гостите и прочете заповеди за награждаване на военнослужещи и поздравителни адреси от висшестоящото командване по случай празника. Поздравления бяха поднесени и от колегите им от в.ф. Щръклево.
Празничната програма започна с филм за историята на сухопътните войски и изпълнения на вокално трио към Военен клуб Русе "Вяра, Надежда и Любов".
За доброто настроение в залата на Военния клуб се погрижиха неговите служители и рожденника капитан Васил Славчев, който изпълняваше ролята на дисководещ.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
 

0.0488