РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)Новини / Национални новини

23 Септември 14, 16:06 / Автор: pmrs
В деня на Независимостта РСОСЗР Русе почете паметта на Георги Бенковски
На 22 септември 2014 г. по покана на общинската организация на СОСЗР в гр.Тетевен представители на РСОСЗР Русе присъстваха на тържествата по случай деня Независимостта
Честванията съвпаднаха с рожденната дата на българския революционер Георги Бенковски (21.09.1843 г.), убит от турска потеря в местността Костина в Тетевенския балкан.
Пред мемориалния паметник на Бенковски в близост до т.нар. "кърваво кладенче", където заловилите го турски заптиета му отрязват главата, беше проведена заупокойна молитва и церемония по отдаване на почит с полагане на венци и цветя от събралите се на срещата организации на офицерите и сержантите от запаса и резерва от градовете Русе, Троян, Разград, Пловдив, Карлово и Раковски.

Едновременно с това се проведе възстановка от клуб "Традиция" на момента, в който Бенковски преминава по мостчето на р. Костина и бива прострелян, след засада в резултат на предателството на чобанина дядо Вълю, описани в "Записки по българските въстания" от Захари Стоянов, който оцелява по чудо в престрелката, падайки в реката и помислен за убит.

На домакините от гр. Тетевен, с председател на общинската организация подп.о.р. Благовест Пандурски, от името на РСОСЗР Русе председателят на Управителния съвет на РСОСЗР о.р.к-н инж. Д.Вълков връчи плакет на съюза, книгата на клуба на творците "Дунавски пристан" и книгата "Балканските войни през погледа на учениците преди 100 години и днес", както и рекламни брошури и CD с историческите и туристически забележителности в гр.Русе. Още повече, че Русе е възрожденския град, свързващ историята на редица български революционери, погребани в Пантеона на възрожденците, сред които и участника в тези събития-Захари Стоянов и съратници на Бенковски, което беше споменато в приветствието на подп.о.р. Пандурски и колегите от другите градове.

Снимки от събитието можете да видите във фейсбук страницата на съюза.


0.0595