РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)Новини / Регионални новини

16 Юни 14, 16:49 / Автор: pmrs
Програма за честване на 130 годишнината от формирането на 5-ти пехотен дунавски полк
РСОСЗР Русе представи на пресконференция основните мероприятия заложени в програмата за честване на бележитата годишнина. Програмата беше приета на заседание на Управителния съвет, след което беше организирано обсъждането й с партньори, местни и държавни институции.
На 24 октомври 2014 г. се навършват 130 години от формирането на Пети пехотен дунавски полк. Създаден като гръбнак на обновената българска армия, той бързо се превръща в елитна българска военна част.

Паметен ще остане денят 7 /19/ ноември 1885 г. Хълмовете при Сливница навеки ще напомнят за храбростта и героизма на „дунавци” в първото им бойно кръщене, допринесло за победата и по- късно – за първата крачка от обединението на българските земи – Съединението на Княжество България и Източна Румелия, година по- късно.

Тяхната саможертва в името на Отечеството запали ярка и неугасваща диря на небосклона на българаската история и им донесе името „Дивните Дунавци”.
Водени от мотиви за почит и признателност към героизма и саможертвата на офицерите, подофицерите и войниците на този славен полк, донесъл славата на град Русе, РСОСЗР Русе предлага на Русенската общественост редица мероприятия за отбелязването на тази важна за историческото минало на града годишнина.

ПРОГРАМА ЗА ЧЕСТВАНИЯТА>>>

0.116