РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)Новини / Международно сътрудничество

08 Май 14, 20:13 / Автор: pmrs
Споразумение за сътрудничество с Асоциацията на запасните военни MATASZ от гр.Сегед Унгария
На 6 май Председателите на организациите на офицерите и сержантите от запаса и резерва о.р. капитан инж. Димитър Вълков от страна на РСОСЗР гр.Русе и о.з.полковник д-р Йеньо Палотай от страна на MATASZ гр.Сегед Унгария подписаха споразумение за сътрудничество в централния клуб на съюза.
Делегацията от Унгария се включи в тържествата по повод 6 май и участва в откриването на паметна плоча на загиналите от с.Пиргово 73-ма пирговчани в Първата световна война, която е изработена и монтирана с финансовата помощ на РСОСЗР Русе и община Иваново.

РСОСЗР Русе отпразнува 6 май Деня на храбростта и Българската армия, и празник на съюза заедно с гостите от гр.Сегед Унгария, гр.Крайова и гр.Гюргево Румъния. За първи път офицерите и сержантите от РСОСЗР участваха в празника с парадни униформи.

На 7 май унгарската делегация посети крепостта Царевец в гр.Велико Търново, Военния клуб и клуба на общинската организация на СОСЗР В.Търново. Във Военния клуб в гр. Велико Търново се състоя среща с ръководството на Областния съвет на СОСЗР в града, на която бяха дискутирани много въпроси от взаимен интерес. След обяд беше посетен и Националния военен университет "Васил Левски". Унгарските колеги имаха възможността да разгледат Музея на восъчните фигури в старопрестолния град и да се докоснат до частица от българската история, като останаха приятно изненадани от модела на унгарската принцеса Анна-Мария (1204-1237) от рода на Арпадите и българска царица, съпруга на цар Иван Асен II. С интерес узнаха, че тя е погребана в Църквата "Свети Четиридесет мъченици" в град Велико Търново.

Колегите от град Крайова и гр.Сегед имаха възможност да разгледат културните и историческите забележителности на град Русе и останаха очаровани от гостоприемството на своите български домакини, като отправиха покани за гостуване към ръководството на РСОСЗР в техните страни.

Снимки от събитието можете да видите на Фейсбук страницата на РСОСЗР


 

0.047