РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)Новини / Международно сътрудничество

05 Май 14, 10:08 / Автор: pmrs
РСОСЗР Русе ще отпразнува 6 май с гости от Унгария и Румъния
6 май освен Ден на храбростта и Българската армия е и патронен празник на РСОСЗР Русе, както и празник на град Русе. По този повод по покана на Управителния съвет в празненствата ще вземат участие делегации от сродните организации в гр.Сегед Унгария, гр.Крайова и гр.Гюргево Румъния.
Тържествата за честванията на 6 май ще започнат от 9,00 часа в с.Пиргово с откриването на паметна плоча на загиналите 73-ма пирговчани в Първата световна война, която е изработена и монтирана с финансовата помощ на РСОСЗР Русе и община Иваново, по инициатива на местното дружество на съюза с председател подполковник о.з. Шахънов.
На откриването на плочата ще присъстват делегацията от гр.Сегед Унгария начело с председателя на асоциацията на запасните военни от окръг Чонград полковник д-р о.з. Йеньо Палотай и членове на Управителния съвет на РСОСЗР начело с председателя на съюза капитан инж. о.р.Димитър Вълков и зам.председателя полковник о.з. Иван Иванов.

В 10,30 часа пред Централния клуб на РСОСЗР на ул."Александровска" пред ресторант "Ла Страда" ще бъде изнесено знамето на съюза и от зам.председателя подполковник о.з. Людмил Марков ще бъдат посрещнати делегациите от гр.Гюргево и гр.Крайова Румъния начело с председателя на организацията на запасните военни от окръг Долж командор о.з. Октавиан Кокочеану.
За участие в празненствата ще пристигнат и 25 семейства на членовете на организацията на запасните военни от гр.Гюргево с председател подполковник о.р. Адриан Драгуц, чийто разходи за посрещането им се поемат от 25 български семейства.
На същото място в колоната на запасното воинство ще се включат и децата от скаутски клуб "Приста" с ръководител подполковник о.з. Теодор Пеев. 

В 11,00 часа всички присъстващи ще се съберат на площада пред хотел "Балкан", откъдето ще бъдат предвождани от Духовия оркестър на гр.Русе и почетния караул на Русенския гарнизон до Паметника на загиналите офицери и войници от 5-ти пехотен дунавски полк в Сръбско-българската война през 1885 г.

След приключване на официалната церемония в централния клуб на РСОСЗР ще бъде подписано споразумение за сътрудничество с асоциацията на запасните военни от гр.Сегед Унгария.
Празненствата ще завършат с тържествен обяд в Лесопарк "Липник" в близост до езерото.

На 7 май унгарската делегация ще посети крепостта Царевец в гр.Велико Търново, Военния клуб и клуба на общинската организация на СОСЗР В.Търново. След обяд ще бъде посетен и Националния военен университет  "Васил Левски", а на връщане гостите ще разгледат Арбанаси, крепостта в Червен и Басарбовския скален манастир.

Повече информация за празника можете да видите >>>
Ден на храбростта и празник на Българската армия - 6 май 

0.049