РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)Новини / Регионални новини

01 Март 14, 10:47 / Автор: pmrs
В навечерието на 3-ти март РСОСЗР Русе проведе редица инициативи с подрастващото поколение
Представители на Управителния съвет на РСОСЗР и Ръководството на Общинска организация Русе инициираха и участваха в мероприятия, свързани с националния празник 3-ти март и родолюбивото и патриотично възпитание на учащата се младеж.

На 25 февруари 2014 г. в СОУ "Фридрих Шилер" (Дойче шуле) беше представен проектът на учениците от училището, свързан със събирането на информация за войнишките паметници на територията на област Русе от войните за национално обединение. Председателят на РСОСЗР к-н Димитър Вълков поздрави Ръководителя на проекта - преподавателя по история г-н Чакъров, и учениците участвали в неговото изпълнение, като подчерта, че те изцяло могат да разчитат на запасаното воинство при по-нататъшната реализация на проекта.
Едновременно с това от Председателя на РСОСЗР беше поискана подкрепата за организиране на съвместни мероприятия по поддържане и облагородяване на пространствата около войнишките паметници. Изразена беше и надеждата, че и  учителите и  учениците ще се включат активно в кампанията за изграждането на Мемориален комплекс на загиналите във войните за национално обединение от Русенския гарнизон.
Пред аудиторията к-н о.р. Вълков разясни плана за реализацията на изграждането на мемориалния комплекс,  като уточни че в началото на м.март предстои обявяването на архитектурен конкурс за изработването на проекта. Инициатори са РСОСЗР Русе и Съюза на ветераните от войните Русе, а председател на Инициативния комитет е кметът на община Русе г-н Пламен Стоиков.
На презентацията бяха представени творби-макети на войнишки паметници , изработени от учениците участници в проекта.
  
На 28 февруари 2014г в аулата на  на СОУ,,Христо Ботев,, се проведе  тържествено  честване  празника на патрона на училището  поета революционер Христо Ботев и 136 г.от Освобождението на България  от  турско  робство. Директора  на училището, г-н Теодор Коцев откри тържеството с кратко слово.

От  страна на РСОСЗР- Русе  в събитието участваха Общинска организация –Русе  с председател  подп.о.з.Георги Николов, членове  на дружество ,, генерал  Захариев ,, с председател   ст.лейт. о.з.Рачо Радославов и др. Поздравителен адрес  от кмета на град Русе  Пламен Стоилов  възпитаник на елитната гимназия прочете  г-жа Ирена Петрова. Тържеството продължи с музикално-литературна програма .
В заключителната част  бяха отличени  учениците участвали в конкурса за рисунка  на тема  ,,Освобождението на България ,, организиран от Общиската организация –Русе  при РСОСЗР-Русе.

Конкурса се провежда за втори път съвместно със запасното войнство и училището. Наградите  връчи  подполковник  о.з. Георги Николов, като спечелилата първо място Гергана Емилиянова Дичева ще посети  тържественото честване на националният празник 3-ти март на връх Шипка заедно с членовете на РСОСЗР. На останалите участници бяха връчени грамоти за участие.

В същият ден  се проведе тържество и в ОУ,,Васил Априлов,, по повод 3-ти март и Освобождението на България където също имаше конкурс за рисунка на същата тема, организиран от Общиската организация  при РСОСЗР-Русе. Подполковник  о.з.Георги Николов  връчи наградите  на спечелилите  ученици  в конкурса, а голямата награда - посещение на тържественото честване на националният  празник на  връх Шипка  съвместно с РСОСЗР-Русе  беше спечелена от Стефка Руменова Йорданова  .

Директорът на училището Гергана Григорова  благодари на гостите от клуб ,,Традиция ,, и Общинската организация при РСОСЗР-Русе и нейните представители и пожела и за в бъдеще да  се работи съвместно  с  офицерите и сержантите от запаса  и резерва по въпросите свързани с военно-патриотичното възпитание  на учащата се младеж. 

За поредна година РСОСЗР Русе ще чества Националния празник 3-ти март на връх Шипка, като в честванията ще участват над 200 члена на съюза, за което са осигурени от Управителния съвет 5 автобуса.
И тази година в честванията ще се включат представители на асоциацията на офицерите и сержантите от резерва и запаса на Румъния от окръг Гюргево. На връщане всички участници в тържествата ще се включат в тържествената заря-проверка в гр.Бяла от курсантите на Националния военен университет.

Снимки от събитието вижте във Фотогалелия>>>

Презентация на проекта "Военни паметници в област Русе" на учениците от СОУ "Фридрих Шилер" вижте тук>>>

0.1411