РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)Новини / Регионални новини

19 Февруари 14, 08:55 / Автор: pmrs
Сборникът "Дунавски пристан" беше представен в Исторически музей Русе
На 18 февруари 2014 беше представена книгата "Дунавски пристан", издадена от клуба на творците към РСОСЗР Русе.
Представянето на книгата се осъществи с любезното съдействие на Регионалния исторически музей в гр. Русе. Рецензия на творбите в сборника беше представена от доц. Руси Русев.
Събитието премина при значителен интерес, както от страна на членовете на общинската организация на РСОСЗР в гр. Русе, така и от много граждани уважили поканата на творците.

Сборника се издава с финансовата подкрепа на Управителния съвет на РСОСЗР. След приветствието отправено към присъстващите от Председателя на общинската организация на РСОСЗР подп.о.з. Г.Николов, Председателят на УС на РСОСЗР о.р.к-н Д.Вълков поздрави клуба на творците и сподели пред аудиторията: "Радвам се, че сред членовете на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва в гр.Русе сте и Вие - творците с пагони. Вашето творчество е ярко доказателство за това, че в редиците на запасното воинство преобладават интелигентни и образовани хора, с висок патриотичен дух и богат житейски опит. Това показва нуждата от съществуването на сдружения, като нашето които развиват своята дейност не само в насока военно-патриотично възпитание и поддържане на войнишките паметници, но и се стремят да съхранят духовните ценностти на българското общество."

Своите творби представиха лично полк.о.з. Емил Черноколев, подп.о.з. Людмил Марков, подп.о.з. Петър Динов, лейт.о.з. Огнян Беломорски и др. Клубът на творците към РСОСЗР ще продължи да развива своята дейност и още отсега планира издаването на следващия сборник.
Издаването на сборника е продължение на инициативата на Управителния съвет да финансира издаването и преиздаването на книги, творби на членове на съюза и такива които имат историческа и културна стойност, като книгата на полк. Борис Дрангов "Помни войната", "История на Военна болница" с автор подп.о.з. Мирчо Куйкин, книга посветена на 100-годишнината от Балканската война съвместно издателство с Държавен архив Русе и др.
По повод на 130-годишнината от формирането на 5-ти пехотен дунавски полк предстои преиздаването на книгата за историята на полка 1885-1944 г.

0.1252