РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

  RU   EN   [BG]  
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)
За нас
Ръководни органи
Структура
Новини
Събития и обяви
Публикации
Международно сътрудничество
Членство
Контакти
Полезни връзки
Военни организации
Проекти на РСОСЗР


ФОНД "Военни паметници" Фото Галерия Документи

Новини / Национални новини

27 Декември 13, 22:57 / Автор: pmrs
РСОСЗР Русе удостои посмъртно офицерски кандидат Антон Петров със званието ПОЧЕТЕН ЧЛЕН
Управителния съвет на РСОСЗР гр. Русе удостои посмъртно със званието ПОЧЕТЕН ЧЛЕН на Регионалния съюз офицерски кандидат Антон Валентинов Петров, загинал на 27 декември 2003 г. при отразяване атаката срещу Българския военен контингент в база "Индия", Кербала.
Панихидата се състоя в гробищен парк "Чародейка", гр.Русе. На нея присъстваха близките на загиналия в Кербала офицерски кандидат Антон Петров, Областния управител и Кмета на община Русе,  негови колеги от 68-ма бригада Специални сили водени от Командира на бригадата,  и група членове на РСОСЗР. 
Слово произнесе Командира на 68-ма бригада Специални сили полковник Михаил Попов.

Председателя на УС о.р. к-н Димитър Вълков връчи на майката на загиналият командос Иванка Петрова, Почетна грамота, Почетен плакет на съюза и шалче с българския трикольор.

Лелята на Антон Петров прочете цитат от дневника му:
„Патриотизмът е нещо, за което вече не говорим много, а трябва, защото той е много ценно качество. Аз положих клетва, когато постъпих в специалните сили – вдигнах ръка, сложих я на сърцето си и се заклех да защитавам и браня тази страна. За мен тази клетва е свещена, защото е написана и още се пише с кръвта на онези, загинали за защита на скъпоценната ни свобода. Написана е с кръвта на смелите защитници на Шипка, които са устояли тогава, когато всяка друга армия би се пречупила. Написана е с кръвта на щурмоваците от Одрин, които успяха за една нощ да превземат крепост, за която на германската армия щяха да й трябват три месеца обсада, при условие, че техните военни инженери са я строили. Написана е с кръвта на онези 400 смели парашутисти-десантчици от Страцин, Стражин и Кота 219, които дадоха живота си, за да може Втора армия да продължи настъплението си без съществени загуби. Няма никакъв начин да предам воините, дали живота си, за да защитават България и всичко българско – нито с дума, нито с дело, нито дори с мисъл. Наречете го дълбоко чувство за дълг, наречете го старомоден патриотизъм, наречете го, както желаете – това е факт от разбиранията ми.”
*източник БТВ


ПОКЛОН пред паметта на 5-мата загинали доблестни български воини!

Кадри от събитието вижте тук>>>




2.4501