РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)Новини / Международно сътрудничество

16 Октомври 13, 17:31 / Автор: pmrs
РСОСЗР Русе посети Българското военно гробище в Харкан, Унгария
РСОСЗР Русе почете паметта на загиналите български войници, подофицери и офицери в Дравската епопея през Втората световна война в Унгария. В памет на загиналите бългаски воини беше отслужена панихида от БПЦ (Бългаската православна църква в Будапеща). В церемонията по полагането на венците участва и посланикът на Република България в Унгария г-жа Бисерка Бенишева.
Посланик Бенишева благодари на организаторите и лично на Председателя на Управителния съвет на РСОСЗР к-н о.р. Димитър Вълков за родолюбивата инициатива. В словото си тя подчерта, че такова организирано многобройно поклонение от неправителствена организация се случва за първи път в Унгария и е много важно за съхраняване на военната ни история и  паметта на загиналите по бойните полета български воини!

Посланик Бенишева сподели, че в Унгария българите са на почит и уважение и такива посещения още повече допринасят за затвърждаването на тези чувства на унгарския народ към нас българите.
В края на своето слово Посланик Бенишева поднесе голяма изненада на българската делегация и покани всички присъстващи да посетят на следващия ден  Българското посолство в Будапеща.
Българският посланик дари на Регионалния съюз в Русе книгата "Барутна пролет" с автор Александър Гюров, в която са описани бойните действия на Първа българска армия в Южна Унгария през 1945 г. и пълен списък на загиналите на унгарска земя 3370 български воини. 

В памет на загиналите и за упокой на душите им беше отслужен молебен от свещеника на Българската православна църква в Будапеща, който завърши с отдаване на почит на колене и едноминутно мълчание със запалени свещи.

От своя страна Председателят на УС на РСОСЗР връчи благодарствен адрес на Посланик Бенишева и изрази огромното задоволство на всички присъстващи от оказаното съдействие по организацията на поклонението и осъществяването на контакт с кмета на община Харкан, който се грижи за гробището.
Освен благодарствен адрес на посланика на България бяха връчени картина от Русе със символа на града-Паметника на свободата, плакет и значка на РСОСЗР. А на свещеника отслужил панихидата, като пазител на българския дух в Унгария бяха връчени плакет и картина със символа на Българската държава-Крепостта Царевец. 
Завършвайки к-н о.р. Вълков заяви:  "Вие ни показахте, че ние българите, където и да се намираме винаги можем да разчитаме на нашите пратеници в чужбина!"

Общинската организация на РСОСЗР в гр. Борово положи венец и урна с пръст пред паметната плоча на редник Георги Колев Иванов от 58 пех.полк, родом от с.Волово (убит на 07 март 1945). Открити бяха и гробовете на редник Методи Кирилов Цанев от 29 пех.полк от с.Екзарх Йосиф (убит на 06 март 1945) и редник Илия Игнатов Петров от 29 пех.полк от с. Копривец (убит на 07 март 1945).
Венец беше положен и от съюза на ветераните от войните в община Бяла.

На следващия ден делегацията от България беше приета на посещение в Българското посолство. В разговора с посланик Бенишева стана ясно, че съвсем скоро предстои подписване на двустанно споразумение между министър Ангел Найденов и министъра на отбраната на Унгария, касаеща поддържането на българските военни гробища. В тази връзка от к-н о.р. Д.Вълков беше предложено да се включи и изискването за обозначаването на тези обекти с информационна табела на български, унгарски и английски езици, както и по възможност изграждането на параклиси за поколонение. Предложението беше одобрено и ще бъде официално изпратено.

Българското военно гробище в гр. Харкан е най-голямото от общо 16-те български военни гробища на територията на Унгария. Там са погребани 1475 бългаски войници и офицери.

Попътно бяха организирани срещи и с румънските колеги от градовете Александрия и Крайова.
По време на престоя на РСОСЗР Русе в Унгария бяха установени контакти с Председателя на Областната организация на съюза на офицерите и сержантите от резерва на Република Унгария в гр. Сегед полк. о.р. Еньо Палотай.
След проведените разговори беше изявено желание за сътрудничество, като Председателят на УС на РСОСЗР к-н о.р. Димитър Вълков отправи покана към ръководството на унгарските колеги от гр. Сегед да гостуват в гр. Русе и да се подпише споразумение за съвместна дейност. 

Снимки от събитието можете да видите във Фотогалерия >>>
или във Фейсбукстраницата на РСОСЗР

Българските военни гробища в Унгария>>>

0.0415