РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)Новини / Международно сътрудничество

25 Август 13, 15:43 / Автор: pmrs
РСОСЗР Русе и КИЦ Босилеград подписаха договор за сътрудничество и съвместна дейност
На 24.08.2013 г. по покана на Управителния съвет на РСОСЗР Русе се проведе среща с представители на Културно-информационния център на българите в западните покрайнини от гр. Босилеград, Република Сърбия. Срещата се състоя в Центалния клуб на РСОСЗР
Представителите от КИЦ Босилеград бяха водени от неговият Председател г-н Иван Николов, който сподели пред присъстващите членове на сдружението и дамите от Регионалния дамски клуб към РСОСЗР каква дейност развива Културно-информационния център и какви са проблемите на българите живеещи в Западните покрайнини. От г-н Николов беше представен Информационния бюлетин, който се издава от КИЦ Босилеград.

Изразено беше становището, че въпреки заявените намерения и действащото законодателство по отношение на малцинствата в Република Сърбия, все още съществува негативно отношение към Българското мацинство живеещо в района на Босилеград, Цариброд и Пирот.
Даден беше пример с последната инициатива, в която участва и РСОСЗР по полагането на венец пред един от малкото съхранени воински паметници на гроба на поручик Генчо Неделков в с. Божица Босилегрдско, родом от гр. Русе.
На следващия ден след полагането на венците местният инициатор и член на КИЦ Босилеград г-н Димитър Димитров е привикан от сръбските служби и му е предявено обвинение за "Разрушаване на гроб", което звучи абсурдно на фона на израззеното желание на Сърбия за членство в Европейския съюз!
Становището на РСОСЗР Русе е, че независимо от историческите превратности на Балканите паметта и гробовете на загиналите във войните от която и да е страна трябва да бъдат опазвани и поддържани, така както това се случва във всички европейски държави! Нагнетяването на омраза и напрежение вреди на добросъседските отношения особено тук на Балканите!

След изявлението на Председателя на КИЦ Босилеград срещата премина в открита дискусия при значителен интерес, като бяха заявени намерения за културен обмен, срещи на младежи, желание за оказване на помощ и съдействие, дарителски акции и др.

От страна РСОСЗР Русе, Председателят на Управителния съвет к-н Димитър Вълков заяви безрезервната си подкрепа на съюза в начинанията на центъра, която ще се изразява основно за:
1. Съвместни мероприятия за поддържане и съхранение на традициите, езика и културата на местните общности
2. Обмен на информация, лекции и статии за Българската военна история
3. Съвместни чествания на бележити годишнни и мероприятия по откриване и поддържане на войнишки паметници на загинали български войници и офицери на територията на Република Сърбия.
Беше заявен и абонамент на РСОСЗР Русе за Бюлетина, който издава КИЦ Босилеград.

В края на срещата беше подписан Договор за сътрудничество и съвместна дейност между двете организации, след което Председателят на УС на РСОСЗР к-н о.р. Д.Вълков връчи на представителите на КИЦ Босилеград плакет на съюза и преиздадената от РСОСЗР книга на полк. Борис Дрангов "Помни войната".

Статия във вестник "Бряг">>>

Повече информация за дейността на КИЦ Босилеград вижте тук>>>

Снимки от събитието вижте във Фотогалерия>>>

0.0965