РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

  RU   EN   [BG]  
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)
За нас
Ръководни органи
Структура
Новини
Събития и обяви
Публикации
Международно сътрудничество
Членство
Контакти
Полезни връзки
Военни организации
Проекти на РСОСЗР


ФОНД "Военни паметници" Фото Галерия Документи

Новини / Регионални новини

02 Юли 13, 20:34 / Автор: pmrs
Създаден е Инициативен комитет за изграждане на паметник на загиналите във войните в гр. Русе
По инициатива на РСОСЗР Русе и Областния съвет на Съюза на ветераните от войните беше създаден Инициативен комитет за изграждане паметник на загиналите във войните в гр. Русе.
За председател на Инициативния комитет беше избран Кмета на община Русе г-н Пламен Стоилов, който заяви пълната си подкрепа за това родолюбиво начинание. За негови заместници бяха избрани Председателят на РСОСЗР о.р.к-н инж. Димитър Вълков и ветерана от войната Василка Илиева - Председател на Областния съвет на СВВБ гр.Русе
Инициативата се подкрепя и от Председателя на Общински съвет Русе засл.проф. Васил Пенчев, и ВРИД Областния управител на област Русе д-р Андриан Райков, които са и членове на Инициативния комитет.

Град Русе е един от малкото градове в България, в който няма паметник на загиналите във войните и нашите две организации са убедени и твърдо решени, че подетата през 2005 година инициатива трябва да бъде продължена и осъществена.

Доколкото стана известно по време на заседанието на Инициативния комитет с решение на Общински съвет – Русе по това време е определено място за построяването на паметник на загиналите във войните в парка на възрожденците. Инициативния комитет счита, че отреденото в този период място за изграждането на паметника е неподходящо, с оглед на това че в парка на възрожденците са ситуирани Пантеона, Руските гробища, Църквата „Всях светих” и други паметници.

Предлагаме мястото за изграждането на паметника да бъде в градинката (шадраванчето) пред сградата на бившия щаб на 5-ти пехотен дунавски полк по улица Александровска. Това е полкът, който е дал най-много жертви във войните и е символ на бойната слава на Русенския гарнизон. Освен това мястото ще позволи провеждането на военни ритуали и отдаването на почести в памет на загиналите във войните от гр. Русе.

Вярваме, че инициативата ни ще срещне подкрепата на общинските съветници и цялата русенска общественост! Намеренията ни са паметникът да бъде построен и открит през 2015 година, когато се навършват 70 години от края на Втората световна война.
 

3.0344