РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)Новини / Национални новини

17 Ноември 12, 15:24 / Автор: pmrs
РСОСЗР Русе участва в честванията по повод сръбско-българската война
На 14 ноември в гр. Сливница официално беше отбелязана годишнината от началото на Сръбско-българската война-1885 гг., в която се включи представителна група членове на РСОСЗР Русе.
Във войната активно участие взема 5-ти пехотен Дунавски полк. През Сръбско-българската война (1885) полкът е под командването на капитан Андрей Блъсков и влиза в състава на Трънския отряд от Западния корпус. След раняването на капитан Блъсков, командването на полка се поема от капитан Васил Кутинчев. Участва в боя при Драгоман (10 ноември) в състава на колоната на майор Петко Стоянов и в защитата на Видинската крепост (12-16 ноември).
Сръбско-българската война започва на 14 ноември (2 ноември стар стил[2]) 1885 г., когато Сърбия, недоволна от осъщественото Съединение на Княжество България с Източна Румелия, обявява война на България. Българската победа в тази кратка война, наричана „капитаните побеждават генералите“, е предпоставка за международното признаване на Съединението на Княжеството с Източна Румелия.

Венци и цветя от името на РСОСЗР Русе бяха положени пред паметника на петимата капитани -Бендерев, Паница, Димитриев, О.Панов, А.Узунов и пред Пантеона "Майка България "в с. Гургулят.
В церемонията участва ръководството на Сухопътни войски и кмета на община Сливница.
След официалната част членовете на РСОСЗР се отправиха към паметника на русенеца - кап.Марин Янакиев Маринов, загинал геройски на връх "Мека Црев". Паметника е построен по инициатива и с личното участие ма членовете на РСОСЗР Ст. Икониев и И.Лютов.

Снимки от събитието можете да видите във Фотогалерия>>>

0.0469