РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

  RU   EN   [BG]  
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)
За нас
Ръководни органи
Структура
Новини
Събития и обяви
Публикации
Международно сътрудничество
Членство
Контакти
Полезни връзки
Военни организации
Проекти на РСОСЗР


ФОНД "Военни паметници" Фото Галерия Документи

Новини / Национални новини

04 Март 11, 11:25 / Автор: pmrs
РСОСЗР Русе тържествено отбеляза 3-ти март
За нас, българите, 3 март 1878 е въплъщение на едно начало. На този ден бе направена онази първа политическа крачка, заради която дадоха живота си хиляди верни синове и дъщери на България. Този ден показа на българите, че жертвите от Априлското въстание не бяха напразно, че 15 хиляди доброволци, които загинаха, сражавайки се в руско-турската освободителна война, не дадоха живота си напразно. Сан Стефано срути окончателно започналата да се пропуква стена, която отделяше България от Европа. Той постави началото на онази Трета България, на която историята бе отредила да се намира на кръстопътя между Запада и Изтока, между Европа и Азия, там, където така сложно и съдбовно се преплитат интересите на великите сили.

Регионалния съюз на ОСЗР съвместно с представители на съюза на офицерите от резерва в гр. Гюргево тържествено отбеляза националния празник 3-ти март.
За участие в празненствата от УС бяха осигурени 2 автобуса. Внушителна група от близо 80 души изкачи връх Шипка. Пред паметника в знак на признателност за загиналите в Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. български, руски и румънски войници и офицери бяха положени венци и цветя, след което всички се включиха в официалната церемония и в извилото се огромно българско хоро.
Осезаем интерес предизвика участието в честванията на националния празник на колегите от Румъния. Самите те останаха приятно изненадани от множеството пристигнали за участие в празника българи в този мразовит ден и най-вече от многото млади хора.
След приключването на тържеството участниците се отправиха към Велико Търново, където гостуваха в клуба на областния съвет на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Гостите бяха посрещнати от зам-председателя на Великотърновската организация полк.о.з. Райко Райков. 

В същото време в гр. Русе представители на Общинския съвет на РСОСЗР се включиха в тържественото честване на националния празник с полагането на венци и цветя пред Пантеона на възрожденците. 

Повече за честванията на 133 годишнината от освобождението на България вижте във Фотогалерия>>>


3.0056