РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)Новини / Национални новини

09 Май 10, 17:44 / Автор: Вести.бг
Натовски войски на Червения площад за Деня на победата
В Москва бе организиран най-големият военен парад от разпадането на Съветския съюз насам

Русия днес отбелязва 65-годишнината от победата над нацистка Германия през Втората световна война с най-големия военен парад в Москва от разпадането на Съветския съюз насам.

На тържествата присъстват около 30 бивши и настоящи държавни и правителствени ръководители, сред които българският президент Георги Първанов, китайският държавен ръководител Ху Цзинтао и германският канцлер Ангела Меркел.

Френският президент Никола Саркози и италианският премиер Силвио Берлускони обаче
 

отмениха посещенията си в Русия заради кризата в еврозоната.

В парада по случай Деня на победата за пръв път участват войници от страни членки на НАТО - от САЩ, Великобритания, Франция и Полша, въпреки че Русия продължава да смята алианса за заплаха за своята сигурност.

 

Този жест на приятелство към Запада бе приветстван от американския президент Барак Обама, но разгневи комунистите. Най-голямата опозиционна партия в Русия обеща да проведе протестен поход в центъра на Москва след края на парада.

Като символ на добрите отношения с ЕС шествието започна с "Вставай, страна огромная" и завърши с "Ода на радостта" - химна на Европа.

По Червения площад преминаха над

11 хил. руски военнослужещи и още хиляда войници от 13 други държави.

Парадът започна с тържествено изнасяне на флага на Руската федерация и Знамето на Победата и се състоя от две части - историческа и съвременна, с около 160 единици тежка бойна техника.

Историческата част на парада
 

бе открита от легендарния танк Т-34 начело на механизирана колона. Т-34 изиграва първостепенна роля в сраженията между съветската армия и войските на нацистка Германия.

През втората част бе представена модерна бойна техника, като гигантските ракети "Топол" и "Искандер" и самолети Су-27 и МиГ-29.

Зрителите видяха танкове Т-90, самоходни артилерийски установки, бронирани коли различни модели, зенитни ракетни комплекси "Бук", реактивни системи за залпов огън "Смерч".

Особен интерес предизвика показаната за пръв път пред публика тежка огнехвъргачна система ТОС-1А "Буратино", успешно използвана навремето в Афганистан.

Демонстрирана бе и ракетна техника, включително самоходни зенитни ракетно-артилерийски комплекси "Панцир".

Въздушното пространство над Москва бе затворено в продължение на един час, за да могат пилотите на 127 самолета и хеликоптера от руските военновъздушни сили да покажат своите умения.

За осем минути над площада минаха Ан-124 "Руслан" - най-тежкия транспортен самолет в света, изтребители Су-27, МиГ-31 и МиГ-29, разузнавателния А-50, стратегически бомбардировачи Ту-95МС и Ту-160, свъхзвуковия бомбардировач Ту-22М3, уникални самолети цистерни Ил-78.

Зрителите видяха и бойни хеликоптери, включително новите многоцелеви Ка-50 и Ка-52.

Група изтребители прелетяха над парада,

строени във вид на символичните цифри 65.
 

Други въздушни звена демонстрираха висш пилотаж и пуснаха димна завеса в цветовете на руския трикольор.

Парадът по случай Деня на победата премина при много стриктни мерки за сигурност. С охраната бяха заети над 20 хил. милиционери.

Победата във Великата отечествена война е възприемана в Русия като

ключов символ и фундамент на националната идентичност.
 

Според официални данни Съветският съюз дава най-много жертви през Втората световна война - 26,6 млн. души.

65-годишнината от победата над нацистка Германия ще бъде отбелязана тържествено в повечето градове в страната. Едновременно с този на Червения площад, започнаха военни паради и в 71 други града, сред които Санкт Петербург, Волгоград, Ростов на Дон, Екатеринбург, Новосибирск, Владивосток.

Точно в 19 ч. вечерта руснаците ще запазят минута мълчание в памет на загиналите в борбата срещу нацистите.

Денят на победата над хитлеристка Германия ще бъде отбелязан тържествено и в други държави от бившия Съветски съюз. Сред тях са Украйна и Беларус, на чиито територии се провеждат някои от най-решаващите и смъртоносни сражения през Великата отечествена война.

Вижте парада в официалния канал на Russia Today в канала за видеообмен YouTube

Снимки от парада>>>


0.0469