РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)Новини / Регионални новини

01 Април 10, 11:11 / Автор: pmrs
Общинската организация на РСОСЗР Ценово почете паметта на мл.л-т Асен Илиев
На 31.03.2010 г. в с. Караманово пред паметника на геройски загиналия граничар мл.л-т Асен Илиев се проведе тържествено полагане на цветя и венци
Паметта на героя почетоха и членовете на УС на РСОСЗР - зам.председателите  полк.о.з. И.Иванов, подп. о.з. Л.Марков, подп.о.з. Т.Цонев и подп. о.з. Стайковски.
От общинската организация участва председателят ст.л-т о.р. Макавеев.
Тържеството започна с кратко слово от кмета на с.Караманово, а след това самодейци от селото изпълниха кратка програма, с което символично изнесоха един истински "Урок по родолюбие".

БИОГРАФИЧНА СПРАВКА:
Младши лейтенант Асен Георгиев Илиев
е роден на 25.04.1929 г. в с. Караманово. През есента на 1949 г. постъпва в редовете на Българската армия. Тих, скромен, изпълнителен с голямо усърдие усвоява бойната подготовка, за което е изпратен в сержантска школа в Банкя Софийско. След завършване на школата е изпратен на граничната застава в Капитан Андреево.
На граничната застава "Орел", която сега носи името "Асен Илиев" служи, като командир на стрелково отделение.
През м. май 1951 г. задържа нарушител, за което е награден от командването. През есента на 1951 г. мл.с-т Илиев е изпратен в учебния пункт - Любимец, като командир на отделение. Там служи заедно със Стоил Косовски, с когото по-късно загиват.
След завършване на школата в Любимец през февруари 1951 г. се връща обратно на застава "Орел".
На 25.03.1952 г. в участъка охраняван от отряда е била прехвърлена група от трима души със специални шпионски задачи. Целият състав на заставата е вдигнат на крак за издирване и задържане на нарушителите.
На 31.03.1952 г. мл.с-т Асен Илиев е старши в наряд "Секрет" в най-вероятното направление на шпионската група. С него са редниците Боянов и Събев. Малко след полунощ диверсантите се натъкват на наряда.
Граничарите влизат в открит бой, като на помощ пристига и Тревожната група на заставата. Усетили, че са обкръжени бандитите се насочват обратно за да напуснат пределите на България, но се натъкват на мл.с-т Асен Илиев. В битката геройски загива българският граничар Асен Илиев от с. Караманово Русенско.
За героичната му постъпка, коствала неговия живот Президиумът на Народното събрание с Указ № 407 от 1952 г. награждава мл.с-т Илиев посмъртно с орден за храброст - Трета степен.
Министърът на вътрешните работи с Министерска заповед № 046 от 03.04,1952 г. му присвоява посмъртно званието младши лейтенант.
На 15.05.1952 г. граничната застава е преименувана на името на смелия граничар Асен Илиев
В негова памет в центъра на с. Караманово е построен паметник.

Снимки от събитието вижте във Фотогалерия

0.1289