РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)Новини / Национални новини

10 Септември 09, 12:45 / Автор: prms
И Областният съвет на СОСЗР - Варна оповести открито писмо против действията на Централния съвет
Колеги, задаваме ли си въпроса "Какво се случва в този съюз и докога някои хора ще се изживяват, като военачалници, а не като равни сред равните!!! Време е да се вземем в ръце!!! Ако и в останалите областни организации на СОСЗР се случват подобни скандали, форумът на нашия сайт Ви дава възможност да коментирате всичко това. Приканваме Ви да изразите Вашата позиция.

До Централния  съвет  на СОСЗР - София

                                              

              Копие:   1.Централна контролна комисия на СОСЗР

                          2.Вестник “Българско войнство”

                                                       

Декларация

от Областния съвет на СОСЗР - Варна

 

 

Уважаеми членове на ЦС на СОСЗР,

 

         Областният съвет на СОСЗР – Варна, след отшумяване, но още не затихнали емоциите и страстите от проведения 7-ми конгрес на Съюза, проведен на 10 и 11 април 2009 г. в София, разтревожени и загрижени за съдбата – настоящето и бъдещето на Съюза, за това което се случи на Конгреса, се обръщаме към вас с болка и съжаление за допуснатите сериозни грешки и нарушения на Устава от избраните работни комисии на Конгреса, а също така и от  председателя на ЦС  ген.-лейт. Стоян Топалов.

         Недоумяваме как така се допусна от ЦС, на Конгреса да вземат участие две Областни структури на Съюза от Русе ( това ще остане като уникален прецедент в богатата история на Съюза ), което е грубо нарушение на Устава. По време на заседанията се създадоха условия за непоносима обстановка на напрежение, скандали и агресия, на упреци, обиди и унижения. Дори при това нажежаване на обстановката и замърсяване на залата от квалификации и глупости, за успокояване на духа, възмутен от хаоса които се създаде, ген.-лейт. Топалов остро заяви: “Моля стенографа да не отразява в протокола това, което става, за да не ни се смеят поколенията след нас”.  Да ! – каква “самозагриженост”.  Да, това нямаше да се случи, ако ЦС компетентно и отговорно си беше свършил предварително и навреме работата в Русе.

         От всичко гореказано е видно, че ген. Ваньо Танов, воден от чисто партийни интереси и цели, успява да се вмъкне в Съюза – гр. Русе, за да се вклини и “изяви” не като доброжелател и загрижен за съдбата на Съюза, а да го разедини целенасочено в интерес на неговата партия ГЕРБ. Това много добре го знае и осъзнава ген.-лейт. Топалов, но не взе необходимите мерки. Съзнателно или несъзнателно, фактически той става неоправдан съучастник в тъмните замисли на ген. Ваньо  Танов, когото добре познаваме от неговите политически скандали.

         Също така отново сме разтревожени и от това безпринципно и грубо нарушаване на Устава на Съюза, от вицеадмирал Илия Попов, контраадмирал Константин Богданов и подп. Захари Захариев, и тримата от Общинския съвет на СОСЗР – Варна. На тях, ЦС бе изготвил делегатски карти и включил в списъка на делегатите, без същите да са избирани за делегати на конгреса от Областната конференция на Съюза – Варна. От срам и неудобство, само вицеадм. Попов присъства на конгреса, който упражни и гласуване, което е нелегитимно и отново е в нарушение на Устава.

         Нещо повече – на Конгреса к. адм. Богданов беше предложен от Комисията по предложенията да бъде избран за член на ЦС на Съюза, въпреки , че делегат от Варна заяви, че той не е избран за делегат и не присъства на Конгреса. Същият , по предложение на ген.-лейт. Топалов, беше избран и за член на ЦС – което е отново нарушение на Устава.

          Отново и отново манипулации, разбира се, не без намесата предварително на ген.-лейт. Топалов. И така нелегитимно, Богданов се оказа член на ЦС и на ИБ на Съюза, въпреки възражението на част от членовете на ЦС. Дори ген. Топалов заявява, че “к.а. Богданов му “трябвал”. Да , за нас това не ни изненадва, това са отново стари игри, интереси и тъмни замисли.

         Всичко, изложено по горе, става предварително добре обмислено и целенасочено, защото ген.-лейт. Топалов със своя казармен метод на работа, в продължение на четири години, не уважава и погазва Устава на Съюза, загубил е способността и умението да организира и ръководи Съюза, вярно да оценява и анализира конкретната обстановка, да  вниква в проблемните въпроси и задачи. На него му липсва дръзновения патос на ръководител, чистотата и откровеността на неговото слово, смелото и честно разграничение между истината и лицемерието.

         И още – на председателя на ЦС на Съюза му липсва съвременно мислене, не умее да създава обстановка на  колективно обсъждане. А порочният казармен стил на работа и диктат на същия, се отразява пагубно на цялостната дейност на Съюза. А на Съюза е нужна обстановка на откровеност, обстановка на оперативност, обстановка  творческа, на сигурност и спокойствие.

         Не случайно ген.-лейт. Топалов давайки рамо на в.адм. Попов и на к.а. Богданов, се стигна до безпринципни противоречия и кавги между Областния и Общинския съвет – Варна, по елементарни въпроси. И от тук – двамата адмирали с високо самочувствие на величие и старшинство, стигнаха до парадокса – да не признават структурата на Областния съвет на Съюза – Варна, да насаждат между членовете на Съюза високомерие, омраза, злоба и отмъщение към опонента. Под давление на същите, на Общинската конференция на Съюза не се избраха делегати за Областната конференция, с което да блокират същата. Разбира се, и без петли се съмва – Областната конференция се проведе  съвсем нормално и успешно.

         И още нещо парадоксално – на същата Общинска конференция, за учудване и изненада, се избраха делегати за Конгреса на Съюза, като се заяви, че това е съгласувано с ген.-лейт. Топалов.

         Ние, членовете на СОСЗР – Варна, повече не искаме да виждаме тези нервни ръце на Председателя на ЦС на Съюза да удрят по масата, тези навъсени бразди по челото, този заканителен глас на диктат, който да кънти от трибуната и да ни кара да тръпнем от възмущение – да плаши тези, които са преживяли достойнство всички незгоди, мъки и радости в армията и която обичаме сурово и нежно и с която сме готови да вървим на труд и в боя.

         Нашият Съюз трябва да живее като онзи градус-топлина, с който нашата епоха ще пребъде във вековете.

         Нашата Областна организация на Съюза – Варна завинаги ще си остане образец на безпощаден самоанализ, на сурова равносметка, на изключително честно и принципно откровение.

         Трябва да опазим и спасим онзи наш Съюз от всякакви провокации и опити за разцепление. Та той е създаден от такива гениални военоначалници и личности, като: ген. Бончо Балабанов, ген. Вазов, ген. Лазаров, ген. Рачо Петров и др.,  които са го изградили от най-възвишени чувства и мисли. Съюз, който да смайва членовете си със своя висок дух, сила и целеустременост.

 

         С уважение към вас и вашата родолюбива и патриотична воля !

 

 

              Областен съвет на СОСЗР - Варна         

0.0472