РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)Новини / Национални новини

05 Август 09, 08:50 / Автор: в-к Българска армия
Над 600 резервисти от три континента се поклониха пред Паметника на Незнайния воин в София
Между 4 и 8 август София ще бъде домакин на 62 летен конгрес на Международна конфедерация на офицерите от резерва на НАТО, който се провежда под патронажа на министъра на отбраната. Основен организатор и домакин е Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва с председател ген.-лейтенант от резерва Стоян Топалов.
С впечатляващ парад и поднасяне на венци пред Паметника на Незнайния воин тържествено бе поставено началото на 62-рия летен конгрес на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва (СИОР) и на Междусъюзническата конфедерация на офицерите медици от резерва (СИОМР).
Строят на участниците от 36 страни от Европа, Америка и Африка бе приет от президента на СИОР подполковник от резерва Вилем Верхейен. На церемонията бяха дошли изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев, началникът на Щаба по подготовката на ВВС генерал-майор Константин Попов, началникът на Щаба по осигуряването и поддръжката генерал-майор Бойко Рабаджийски, генерали и офицери, председателите и членове на ръководствата на военно-патриотичните съюзи.
С българското „Добре дошли!” и пожелания за ползотворна работа 600-те участника бяха поздравени от председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов. СОСЗР и Министерството на отбраната са домакини на международната проява. В словото си президентът на СИОР благодари на българската страна за отличната организация и голямото гостоприемство. Една част от гостите бяха дошли със съпругите си, които с интерес разгръщаха специалното издание на в. „Българско войнство”, което на български и английски език разказва за конгреса, за СИОР и СИОМР и за историческите забележителности в България. На страниците на вестника е публикувано и приветствието на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов до участниците в 62-рия конгрес на СИОР.
След тържествения марш, на който начело на блоковете бяха съответните национални знамена, носени от български гвардейци, гостите имаха удоволствието да видят спектакъла „Искри” на НГЧ и да чуят изпълнения на Ансамбъла на Българската армия. Утре в НДК ще започне деловата част на конгреса на СИОР и СИОМР. Успоредно с това се провеждат езиковата академия за резервисти в НУК „Чаралица”, сесиите на Младите офицери от резерва в хотел „Шипка” и състезанията по военно-приложните дисциплини.

0.0619