РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)Новини / Национални новини

16 Юли 09, 14:32 / Автор: в-к Българска армия
За 130 години в МО влязоха 123 министри
Историята показва, че най-младият ни военен министър е бил на 26 години, макар че е управлявал само пет дни.
Датата е 17 юли 1879 г. Указът - №23. С него и на основание на Търновската конституция е формирано военното министерство, като една от основните институции на държавата. За 130 години в него влизат 123 министри. Наричани са различно – военни министри, министри на войната, министри на народната обрана, министри на отбраната. Много от тях са били по няколко пъти на този пост, който безспорно е един от най-важните в държавата. Първият е генерал-майор Пьотр Паренсов, последният - Николай Цонев.
Срещу 82-а от 123-та не е записана партийна принадлежност, те са военнослужещи, макар че много от тях са членували във Военния съюз. Има и трима независими. Членове на Демократическата партия са били два пъти министри на отбраната, на Народната партия и на Демократическия сговор по един път, на БЗНС – шест пъти, на Политически кръг „Звено” – три пъти, на БКП – четиринадесет пъти, на БСП – четири пъти, на СДС и НДСВ - по три пъти. В своята 130-годишна история начело на военното ни министерство е имало

един капитан,

майори, подполковници, полковници, генерал-майори, генерал-лейтенанти, генерал-полковници, армейски генерали, председатели на партии или членове на техните ръководства.
Още първото правителство на свободна България, ръководено от министър-председателя Тодор Бурмов включва в структурата си военното министерство. Една година преди това е създадена Българската земска войска. Прави впечатление, че във военната и политическата ни история

началници на генерални щабове са стигали и до военни министри.

Такива са случаите с Рачо Петров, Стефан Паприков, Никола Иванов и Никола Бакърджиев. След освобождаването на полковник Рачо Петров например през ноември 1896 г. полковник Никола Иванов като началник на Генералния щаб поема ръководството и на военното министерство. Месец по-късно е назначен за министър. Генерал-майр Стефан Паприков е бил два пъти началник на Щаба на армията и военен министър в седем правителства. Освен това е заемал и постовете министър на външните работи и министър на обществените сгради, пътищата и съобщенията.
След парламентарните избори през 1919 г. Александър Стамболийски съставя коалиционен кабинет, в който той е министър-председател, а в различни периоди и министър на войната, министър на обществеинте сгради, пътищата и благоустройството и министър на външните работи и изповеданията. Като министър-председател Кимон Георгиев, който е и подполковник от запаса, управлява за един ден – 19 май, министерството на войната. Добри Джуров поема министерството на 17 март 1962 г. като генерал-лейтенант и го ръководи до 22 септември 1990 г. Още през 1964 г. получава най-висшето военно звание „армейски генерал”. Той е безспорният рекордьор по продължителност начело на военното министерство. На другия полюс е Кимон Георгиев. До него можем да поставим майор Олимпи Панов, ръководил министерството пет дни, генерал-майор Иван Маринов – седем дни, генерал-майор Атанас Ватев – десет дни, генерал-майор Дамян Велчев – шестнадесет дни.

Най-младият министър

с военно звание е Рачо Петров – майор на 26 години, а най-възрастният – генерал-лейтенант Руси Русев – на 56 години. От цивилните министри най-млад е Констаннит Муравиев, който поема поста на 23 години, а най-възрастен е Александър Сталийски – 67 години. Има и друг факт, който трябва да се отбележи – от Освобождеинето 1878 г. до Съединението 1885 г. военни министри са били дванадесет руски генерали и офицери. Първият българин, оглавил военното министерство е капитан Никифор Никифоров.

10 ноември 1989 г.

заварва България с министър на народната отбраната армейски генерал Добри Джуров. След него до днес парламентът избра още 13 министри на отбраната: генерал Йордан Мутафчиев – два пъти, Димитър Луджев, Александър Сталийски, Валентин Александров, Бойко Ноев – два пъти, Димитър Павлов, Георги Ананиев – два пъти, Николай Свинаров, Веселин Близнаков и Николай Цонев. В интерес на точността трябва да отбележим, че Бойко Ноев и Георги Ананиев са били членове и на служебен кабинет, назначаван от президента.

0.1397