РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
РСОСЗР Русе - Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 
Рейтинг: 3.00
(1331)Новини / Национални новини

17 Юни 09, 10:21 / Автор: в-к Българска армия
Предлагат национален план за отбелязване на 65-годишнината от победата във войната
Ще предложим на правителството и президентството национален план за отбелязване на 65-годишнината от победата във Втората световна война. Това каза за в. “Българска армия” председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов.
Част от бъдещия национален план беше състоялата се днес в София кръгла маса на тема: “65 години от откриването на Втория фронт и отражението му в България”. Форумът беше организиран от Съюза на ветераните от войните, а съорганизатори бяха СОСЗР и други организации на родолюбивото воинство. Присъстваха също представители на Министерството на отбраната, Щаба на отбраната, Военна академия “Георги Ст. Раковски”, Института по история към БАН.
Вторият фронт, който е открит с въздушно-морска десантна операция на 6 юни 1944 г. е крупно завоевание на съюзниците от антихитлеристката коалиция през Втората световна война, заяви при откриването генерал- лейтенант Топалов. Българската историческа наука в продължение на 60 години не отдава необходимото внимание на въпроса за отражението върху България на откриването на Втория фронт, каза в словото си ст. н. с. втора степен д-р полковник от запаса Марин Калонкин. Той посочи, че в периода 1943-44 г. партизанското движение у нас се разраства и извършва 3359 бойни действия и акции. Повече от 2000 войници и офицери са напуснали армията и са се влели в съпротивата. Показателно е, че в този период властите обявяват 6717 лица за неблагонадеждни за войската, а 4488 запасни са посочени като опасни за армията.
В останалите доклади на форума бяха разгледани конкретни въпроси, свързани със силите и средствата, участващи в откриването на Втория фронт, паралелните действия на Източния фронт, промените в българския печат, дейността на майор Франк Томпсън у нас и други теми.

0.04